Singapore Markets close in 6 hrs 24 mins

Five 5-room BTOs with Unconventional Open Floor Plans

rachael.tan@edgeprop.sg

Who says HDB flats have to be boring? Here, five 5-room BTOs, thanks to their extra square footage, went against the grain and embraced unconventional open floor layouts for their space.


1. There’s nothing that looks like a BTO in this apartment. Internal walls were completely hacked away and new dividers were built to create spaces that better catered to the needs of the homeowners, both of whom designed their own space with the help of their architecture background.





The master bedroom was extended to accommodate a walk-in closet and the vanity sink. The sink was placed outside so as to house a bathtub in the master en suite. The two common bedrooms were joined as one to create a guest room with stow-away beds that can be kept when not in use. There’s even an indoor garden with a raised wood deck, spanning the window areas of the two bedrooms.





The rest of the space is kept open, with plenty of greenery and basic materials like wood and cement screed for a calming, fuss-free look.





Design: Nitton Architects
Location: Sengkang



2. Being designers themselves, the homeowners decided to engage a contractor to do up their home instead of hiring an interior designer. While the DIY process wasn’t easy, the results were certainly rewarding. The home is marries both their tastes and it’s a picture of sophistication with classic well-made Danish furniture in the midst of a calming, neutral palette.





As frequent hosts, the couple decided to create an open layout, allowing them to have larger groups over. The kitchen is designed into wet and dry areas, so that cooking fumes can be contained while still giving a space for the homeowners to mingle with their guests over food.





In the living room, a gypsum wall is built in the middle of the windows to accommodate the TV wall. This is a change-up from conventional living room arrangements and it was done so that the focal point of the room could be shifted to the living room.





One of the walls to the home office was knocked down and replaced by black-framed glass panels. A curtain was put up for privacy when needed. Otherwise, the study is filled with plenty of daylight, conducive for working from home.

Design: Amoz Boon
Location: Lemonfridge



3. Here’s another home that was designed by the homeowners themselves. The couple wanted plenty of storage spaces in their 5-room BTO flat as well as a natural, outdoorsy theme. To fulfil their vision, they decided to engage the help of Team Interior Design. The cost of the renovation? $50,000k.





The entire home is swathed in real wood and woodgrain laminates in a warm oak colour, with herringbone patterns appearing frequently. You see them most notably on the TV feature wall as well as the kitchen flooring and backsplash. The flat is also decked out in plants, more allusion to their natural theme.





In terms of storage, a storage compartment runs the length of the bay window area in the living room, while the kitchen is decked out with closed cabinets and drawers so as to keep clutter at bay. In the bedroom, the mattress sits atop a storage platform. To the side of the bed is the walk-in wardrobe. By having it within the master bedroom, it frees up the other rooms for whenever they have family over.






Design: Team Interior Design
Location: Sengkang



4. This Scandinavian-themed BTO flat features an almost ethereal quality. The soft white colour scheme is accented with light woods, pastels and greys. Decked out in a myriad of décor the homeowners sourced from various online and retail shops, the home exudes a familiar warmth and cosiness that feels lived-in despite how new the home is.





To create a visual continuity, the designers decided to hide the utility box with a panel of wood. It sits above a comfortable nook at the foyer, which doubles as a reading corner and a space to put on shoes.





The living room shares its space with the home office. Long wood panels surround the study table, creating an enclosed environment enough for privacy and to make it more conducive for working without blocking the open concept they were going for in this flat.





The kitchen is kept to one wall in order to accommodate a dining area without making the space feel too cramped. Despite its subtly in the colour scheme, the cooking space is still a visually interesting area thanks to the hexagon tiled backsplash.






Design: Lemonfridge Studio
Location: Bukit Batok



5. The living room in this 5-room BTO flat is shifted into one of the common bedrooms. The original living space is instead turned into a large artist studio, for the homeowner who is a painter. Encasing the area with black-framed glass panels lend a loft-style vibe to the space, but it’s also a practical way to invite light to flow freely throughout the home.





What we liked most about this apartment are the large hexagon slab floor tiles, which function as an alternative to cement screed. It gives the industrial, bare bones vibe the designer was going for, without having to turn to cement screed which can be a pain to install and upkeep.





The dining area is joined together with the kitchen island, defined by blue herringbone patterned tiles. It provides a visual juxtaposition with the rustic wood laminates used in the cooking space as well as the rest of the home.





Design: Three-D Conceptwerke
Location: Ang Mo Kio


This article was first published on Renonation.sg.


See Also: